Data-ammattilainen – näytä osaamisesi

Reilu neljä vuotta sitten ajattelin olevani jo kokenut data-alan ammattilainen. Olin tehnyt master datan ja datan laadun parissa töitä jo useamman vuoden. Kuitenkin mitä enemmän opin, sitä enemmän minusta tuntui, että edelleen on opittavaa.

Yksi uusi oppimisen lähde oli DAMA, kansainvälinen data-ammattilaisten yhteisö ja erityisesti heidän parhaat käytännöt kokoava Data Management Body of Knowledge -kirja (DMBoK). Miksi pitäisi keksiä itse ratkaisuja kaikkiin ongelmiin, kun jotkut ovat ne jo aiemmin ratkaisseet? Näitä käytännössä toimiviksi koettuja asioita on erinomaisesti koottu DAMA:n parhaisiin käytäntöihin.

Halusin osoittaa itselleni osaamiseni näiden alan parhaiden käytäntöjen osalta. Ja näyttää muillekin, että olen vahva data-alan ammattilainen.

Tätä varten DAMA International on valmistanut erinomaisen data-ammattilaisen CDMP-sertifikaatin, jonka saa läpäisemällä 1-3 koetta, riippuen kokemustasostasi. Koe mittaa tietoa ja kykyä soveltaa käytäntöön DMBoK:in käytänteitä. Sertifikaatissa on eri tasoja, jotta niin aloittelevat kuin kokeneetkin data-ammattilaiset voivat osoittaa tietonsa. Kokeneemmat osoittavat yleistiedon lisäksi soveltavan osaamisen suorittamalla 2 tiedonhallinnan osa-alueisiin keskittynyttä koetta yleiskokeen lisäksi.

Olin Suomen ensimmäisiä CDMP Practitioner- sertifikaatin kaikkien kolmen kokeen suorittajia, ellen jopa ensimmäinen. Vaikka kokeet olivat haastavia eivätkä menneet ensimmäisellä yrityksellä läpi, koin ne erittäin hyödyllisiksi.

Niiden suorittaminen vahvisti oman ammatillisen osaamiseni tason. Prosessin aikana vahvistin osaamistani DAMA:n parhaista käyttännöistä perehtyessäni kokeisiin valmistavaan materiaaliin. Varmistuin siitä, että itseni toimiviksi toteamani käytännöt ovat kansainvälisestikin todettu toimiviksi.

Sertifikaatti vahvistaa ammattillisen osaamisen myös työnantajille! Nykyisessä roolissani tiedon laadun tuoteomistajana arvostan, mikäli työnhakijalla tai konsultilla on CDMP-sertifikaatti. Se kertoo minulle heti paremmin mitä henkilö ymmärtää data-alan parhaista käytännöistä.

Mikäli sinua kiinnostaa osoittaa itsellesi tai muille, että olet raudanluja data-alan ammattilainen, voin lämpimästi suositella DAMA:n sertifikaatin suorittamista. Kokeita voi suorittaa itsenäisesti ja niitä ennen voi vahvistaa ymmärrystä DAMA:n parhaista käytänteistä valmistavilla kursseilla. Lisäksi liittymällä DAMA Finlandin jäseneksi saat ajankohtaista tietoa sertifikaateista, alan tapahtumista ja mahtavan data-ammattilaisten verkoston tuen.


Kirjoittaja Taru Väre työskentelee OP:lla tiedon laadun Product Ownerina. Aiemmin hän on toiminut mm. tiedonhallinnan konsulttina ja kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen master dataa käsittelevän kirjan.

Yhdistyksen jäsenenä sinäkin voit suorittaa CDMP-sertifikaatin hyvin huokealla hinnalla. DAMA Finland järjestää kesäkuussa virtuaalisen kokeeseen valmistautumiskurssin. Kurssillä käydään läpi DAMA viitekehyksen osaamisalueet sekä kokeen läpäisemiseen ja tulosten parantamiseen liittyviä hyödyllisiä käytäntöjä. Lue lisää kurssista ja rekisteröidy osallistujaksi: Tarjous CDMP exam preparation kurssista.