Katsaus DAMA Finland-yhdistyksen vuoteen 2023

Vuonna 2023 yhdistys jatkoi onnistuneesti toiminnan laajentumista sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti. Yhdistyksemme olemassaolo perustuu jäsentemme vapaaehtoiseen työhön ja aktiivisuuteen, ja haluamme esittää lämpimät kiitokset kaikille yhdistyksen tukijoille – niin jäsenille kuin yhteisöjen jäsenillekin.

Yhteisöjäseniä olivat vuonna 2023 Ari Hovi, Epical ja Sparta Consulting.

DAMA Finland ry on jäsenilleen arvokas työväline omien ja yhteisöjen ammatillisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Se tarjoaa foorumin osaamisen jakamiseen ammattilaisten kesken, omien ajatusten ja kokemusten levittämiseen kansallisille ja kansainvälisille verkostoille sekä yhteisönä niille, jotka työskentelevät samojen haasteiden ja ratkaisujen parissa.

Yhdistyksen toiminta syntyy jäsentensä visioista ja saa voimansa heidän aktiivisesta panoksestaan. Tuleva vuosi voi olla juuri sinun tilaisuutesi antaa yhdistykselle hieman omasta elämästäsi – voit kirjoittaa ajatuksiasi tai jakaa kokemuksiasi, osallistua tapahtumiin vierailijana tai puhujana tai järjestää yhteisöllisen tilaisuuden omien verkostojesi kanssa.

Jos koet, että tieto on arvokasta pääomaa sinulle tai organisaatiollesi ja haluat edistää tiedonhallinnan roolia keskeisenä liiketoimintakyvykkyytenä, voit liittyä henkilöjäseneksi ja tuoda organisaatiosi yhteisöjäseniksi osoitteessa https://damafinland.fi/jasenyys/.

Terveisin,
Sami Laine, varapuheenjohtaja 2023, DAMA Finland ry

TOIMINTAKERTOMUS 2023

Toimintasuunnitelman mukaisesti yhdistys jatkoi toimintatapojensa kehittämistä, esimerkiksi uudistamalla yhdistyksen sääntöjä yhden vuosikokouksen käytännöstä erillisiin syys- ja kevätkokouksiin.

Vuoden aikana onnistuttiin erityisesti tapahtumatuotannon laajentamisessa. Useampi henkilö DAMA Finland ry:stä osallistui DATA EMEA konferenssiin, joka järjestettiin Bolognassa Italiassa yhdessä alueen DAMA-yhdistysten kanssa. Kansallinen yhteistyö muiden TIVIAn verkoston yhteisöjen kanssa laajentui myös aiemmista vuosista, mikä johti aiempaa useampaan yhteistyössä järjestettyyn tapahtumaan. Uutena toimintamallina aloitettiin työryhmätoiminta, joista ensimmäisenä aloitti sanastotyöryhmä.

TYÖRYHMÄT

Yhdistys perusti ensimmäisen työryhmän kehittääkseen suomenkielistä tiedonhallinnan sanastoa.

Sanastotyöryhmä

DAMA Finland ry:n hallitus keskusteli maaliskuun ja huhtikuun hallituksen kokouksessa tarpeesta perustaa sanastotyöryhmä DAMA DMBOK 2 sanaston kääntämiselle suomeksi ja sitä kautta osaltaan luoda yhtenäistä sanastoa tiedonhallinnan osa-alueelle. Sanastotyötä ryhtyi vetämään Jaana Helsing ja ensimmäinen sanastotyöryhmä kokoontui 22.5.2023 Teamsilla. 

Sanastotyöryhmä kokoontui vuoden 2023 aikana yhteensä viisi kertaa. Sanastotyöhön osallistui edustajia niin yksityisistä yrityksistä kuin julkishallinnostakin yhteensä 8:sta eri organisaatiosta. Sanastotyön kohteena ovat tiedonhallinnan perustermit (tietojohtaminen, tiedonhallinta, tiedon johtaminen ja ohjaus, tiedolla johtaminen, tietämyksenhallinta), tiedonhallinnan sisäiset termit eli nk. tiedonhallinnan reikäleipä (DAMA Wheel) käännettynä ja tiedon ympärille tarvittavien roolien käännökset ja kuvaukset (tiedon omistaja, tietovastaava, tiedon huoltaja jne.).

Tiedonhallinnan sanastoa esiteltiin DAMAn syyskokouksessa ja se sai hyvän vastaanoton. Tiedonhallinnan sanastotyö jatkuu vuonna 2024, jolloin sanasto olisi tarkoitus saada valmiiksi.

TAPAHTUMAT

Tapahtumia järjestettiin sekä DAMA Finlandin omina jäsentilaisuuksina, että yhteistyössä muiden yhteisöjen kanssa.

Data Quality Management Trends and Practices-seminaari

Helmikuun 2. päivänä 2023 DAMA Finland ry järjesti englanninkielisen seminaarin tietojen laadunhallinnan trendeistä ja käytännöistä yhteistyössä Siili Solutionsin, Elisan, Experianin ja Telmain kanssa. Seminaariin osallistui monipuolinen osallistujajoukko. Mukana oli 40 osallistujaa, mukaan lukien esimerkiksi tietojohtajia, hallitusammattilaisa, tietoarkkitehteja ja konsultteja. Tapahtuman aikana kuultiin kolme vierailijoiden esitystä, joita täydennettiin johdannolla ja päätössanoilla DAMA Finland ry:n toimesta.

Tarkemmat tiedot tapahtumasta löytyvät osoitteista:

Kutsutiedote: https://damafinland.fi/2022/12/14/dama-fi-event-data-quality-management-trends-and-practices/
Jälkitiedote: https://damafinland.fi/2023/03/19/lessons-learned-from-the-data-quality-management-trends-and-practices-seminar/

Vuosikokouksen 2023 seminaari

Vuosikokous ja sen yhteydessä pidetty seminaari pidettiin Loihteen tiloissa 15.3.2023.

Kutsutiedote:
https://damafinland.fi/2023/02/28/dama-finland-ryn-vuosikokous-ja-seminaari-15-3-2023/

Jälkitiedote:
https://damafinland.fi/2024/07/16/katsaus-dama-finland-yhdistyksen-vuoteen-2023/

Data Basics- seminaari

Sytyke ry:n osaamisyhteisö KAOS ja DAMA Finland ry järjestivät yhteistilaisuuden 20.4.2023 “Data basics”. Tilaisuus järjestettiin Valmetin tiloissa Keilalahdessa. Tilaisuus oli hybriditapahtuma. Tilaisuuden aiheina olivat tiedonhallinta ja tietoarkkitehtuuri. DAMA Finlandin esityksen piti puheenjohtaja Minna Oksanen otsikolla Miksi tiedonhallinta on tärkeää? Muut esitykset olivat KAOS- verkoston esityksiä ja illan aikana oli myös paneelikeskustelu.  

Kutsu- ja jälkitiedote: https://www.sytyke.org/kaos/kaos-dama-ilta-data-classics-20-4-2023-materiaalit/

Data Driven Sustainability and Beyond-seminaari

Sytyke ry:n osaamisyhteisö KAOS ja DAMA Finland ry järjestivät yhteistilaisuuden 21.9.2023 teemalla “Data Driven Sustainability and Beyond”. Hybriditilaisuus järjestettiin virtuaalisesti ja CapGeminin tiloissa Ruoholahdessa.

Tilaisuuden aiheina olivat vastuullisuusraportointi ja tietoarkkitehtuuri. CapGeminin Päivi Karesjoki piti esityksen ESG raportoinnista, S-ryhmän Kai Kuikkaniemi esitteli miten data tuotteistetaan ja miten se voisi auttaa ESG raportointia. Esityksen lisäksi tilaisuudessa oli paneeli ESG raportoinnista ja tietoarkkitehtuurista. DAMA Finlandin puheenjohtaja Minna Oksanen oli mukana avaamassa tilaisuutta, mutta DAMA osallistuminen paneeliin peruuntui sairastapauksen vuoksi. 

Kutsutiedote: Data Driven Sustainability and Beyond | TIVIA

Jälkitiedote: https://www.sytyke.org/kaos/kaos-dama-ilta-data-classics-20-4-2023-materiaalit/

Data Catalog Journey-seminaari

DAMA Finland ry järjesti Data Catalog journey -tapahtuman 7. marraskuuta 2023 Solitan tiloissa Etelä-Esplanadilla sekä virtuaalisena lähetyksenä. Tapahtumassa jaettiin arvokasta tietoa alan asiantuntijoilta sekä hyviä keskusteluja datan merkityksestä ja hallinnasta data katalogien kontekstissa.

Tapahtuma alkoi rennosti matkaeväiden ja verkostoitumisen parissa, antaen osallistujille mahdollisuuden tutustua toisiinsa ennen ohjelman alkua.

Mikko Eskolan, Sanoma Media Finlandin CDO:n, esitys tarjosi kiehtovan katsauksen sanoman datanhallinnan matkasta. Eskolan jakamat kokemukset ja oppimiset antoivat osallistujille konkreettisia esimerkkejä ja oivalluksia siitä, miten suuri mediayritys on lähestynyt ja ratkaissut datan hallinnan haasteita.

 Juha-Pekka Joutsenlahti, Solitan Data Catalog Lead, valaisi yleisöä siitä, mitä datakatalogi matkan aloittaminen todella tarkoittaa. Hänen esityksensä tarjosi käytännöllisiä neuvoja ja strategioita datakatalogien tehokkaaseen käyttöönottoon ja valintaan.

Päivän kohokohta oli Ole Olesen-Bagneuxin, ”The Enterprise Data Catalog” -kirjan kirjoittajan ja Zeenean Chief Evangelist, syvällinen haastattelu. Haastattelussa käsiteltiin datakatalogien käytännön sovelluksia ja data katalogien rakentamisen saloja.

Tapahtuma järjestettiin hybridinä, paikan päällä oli n. 30  ja etänä n. 60 osallistujaa.

Kutsutiedote:  DAMA Event: Data Catalog Journey – LIVE | TIVIA

Teknologia-messut 2023

DAMA Finland osallistui vuoden 2023 Teknologia-messuihin Helsingin messukeskuksessa. Yhdistys oli mukana Tivian Stagella tiistaina 7. marraskuuta. 

TIVIA Stagen ohjelma  7.11.2023

Kutsutiedote: https://damafinland.fi/2023/11/01/dama-fi-tapahtuma-teknologia-23-messut/

Data EMEA 2023 – konferenssi

DAMA Finlandin jäsenillä oli mahdollisuus osallistua seminaariin joko paikan päällä Bolognassa tai etänä ja etäosallistuminen oli DAMA Finlandin jäsenille ilmaista. Paikanpäällä 29.11- 1.12. Bolognassa oli 3 DAMA Finlandin jäsentä, joista Jani Iivarilla  ja Minna Oksasella oli puheenvuorot. Iivari osallistui paneelikeskusteluun Metadatan hallinnasta ja Minna esitteli DAMA Finlandin toimintaa. Seminaarissa oli osallistujia koko EMEA_ alueelta ja näkyvimpinä aiheina olivat: Data Governance ja Artificial Intelligence. Verkko-osallistujia oli yli 1000 ja  paikanpäällä Bolognassa noin 150 henkilöä.

Verkkosivut: https://data-emea.org/

Syysseminaari 2023

DAMA Finland ry järjesti yhdistyksen syyskokouksen ja sen yhteydessä seminaarin 12.12.2023 S-ryhmän Ässäkeskuksessa.

Seminaarin ohjelma

Kutsutiedote: Tervetuloa DAMA Finland-yhdistyksen jäseniltaan ja syyskokoukseen 2023 – DAMA Finland

Jälkitiedote: DAMA Finland-yhdistyksen syyskokouksen uutiset – DAMA Finland

SFS-Data Governance

SFS:n standardointityön kanssa on tehty hyvää yhteistyötä vuoden 2023 aikana. Yhteistyö standardointityön kanssa jatkuu myös tulevina vuosina.

Sami Laine ja Jaana Helsing olivat alustamassa keskustelua SFS/SR 308 IT:n ja IT-palveluiden johtaminen, kokous ja keskustelutilaisuudessa data governancesta 1/2023 8.3.2023.

Minna Oksanen oli pitämässä esityksen tiedon elinkaaren hallinnasta Data Governance – keskustelutilaisuuden alustajana 23.11.2023.

 

Tapahtumat 2020 2021 2022 2023
Yhdistyksen oma tapahtuma 1 2 2 4
Kansallinen yhteistapahtuma 0 0 1 5
Kansainvälinen yhteistapahtuma 1 2 2 1

HALLINTO

DAMA Finland toimi vuoden 2023 alussa vielä yhden vuosikokouksen toimintamallilla, jonka vuoksi tilivuoden 2023 aikana oli 2 eri hallitusta. Ennen vuosikokousta hallituksena toimi  vuoden 2022 hallitus  ja he järjestivät 3 hallituksen kokousta ennen uuden hallituksen valintaa. Vuosikokouksen jälkeen uusi hallitus kokoontui 7 kertaa vuoden 2023 aikana.

Hallituksen jäsenet osallistuivat kansainvälisen verkoston kokouksiin: DAMA-I Presidents Council Meeting  ja European Coordination Meeting.

Jani Iivari ja Minna Oksanen Osallistuivat TIVIA-päiville sekä keväällä että syksyllä. Minna Oksanen osallistui myös TIVIA:n puheenjohtajakokouksiin. Virallisena Tivian liittokokousedustajana toimi Jani Iivari.

Vuosikokous 2023

Yhdistyksen vuosikokous järjestettiin 15. maaliskuuta 2023 Loihteen Helsingin toimistolla.

Vuosikokouksessa valittiin uusi hallitus, hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä myönnettiin vastuuvapaus aiemmalle hallituksille. Vuosikokouksessa käsiteltiin myös sääntöuudistus, jolla siirryttiin yhdestä vuosikokouksesta erillisiin kevät- ja syyskokouksiin. 

 Kokouksessa valittu vuoden 2023 uusi hallitus, jonka jäseniä olivat:

Ylimääräinen vuosikokous 20.6.2023

Yhdistys järjesti ylimääräisen vuosikokouksen kesäkuussa, tavoitteenaan uudistaa yhdistyksen säännöt TIVIA-toimintamallin mukaisiksi. Sääntömuutosehdotus hyväksyttiin kokouksessa ja DAMA Finland ry siirtyi yhdestä vuosikokouksesta kahteen erilliseen kevät- ja syyskokoukseen.

Kokouksen jälkeen uudet säännöt käsiteltiin ja hyväksyttiin TIVIA:n hallituksessa 20.6 ja lähetettiin PRH:hon hyväksyttäväksi. Hyväksyntä saatiin elokuun lopussa, joten v. 2023 järjestettiin myös syyskokous.

Syyskokous 2023

Syyskokouksessa käsiteltiin vuoden 2024 toimintasuunnitelma ja valittiin vuoden 2024 hallitus. 

Hallitus 2024: 

  • Puheenjohtaja: Minna Oksanen

Hallituksen toiminta

DAMA Finlandin hallituksella oli erittäin aktiivinen vuosi. Yhdistyksen hallinnoinnin lisäksi hallitus oli vastuussa tapahtumien järjestämisestä ja toimikuntatyöstä. Hallitus kokoontui pääsääntöisesti etänä. Livetapaaminen pidettiin elokuussa, kun oli hallituksen strateginen työpaja. työpajaan osallistui myös aktiivisista DAMA-jäsenistä Säde Haveri.

VIESTINTÄ

Sosiaalinen media

Yhdistys kehitti LinkedIn-viestintää aktivoimalla LinkedIn-ryhmän keskusteluja. Jani Iivari osallistui Tivian viestintätoimikunnan työhön.
https://www.linkedin.com/company/dama-finland-ry/
https://www.linkedin.com/groups/4058075/

Verkkojulkaisut

Sami Laine, Artificial Intelligence: Mathematical Imitator or Genuine Thinker?, DAMA Finland ry Blog
https://damafinland.fi/2023/05/07/artificial-intelligence-mathematical-imitator-or-genuine-thinker/

Lehtijulkaisut

Jani Iivari, Parempaa tiedolla johtamista, TIVIA News 4/2023
https://tivia.fi/uutiset/tivia-news-1/parempaa-tiedolla-johtamista-1764

Minna Oksanen, Pääkirjoitus, Sytyke-lehti 3/2023
https://view.taiqa.com/kspaino/sytyke3-2023#/page=2

DAMA-FI osallistui kyseisen lehden tekemiseen ja Jyrki Tunnela järjesti artikkelin Fintrafficista. 

Sami Laine, Pohjoismaiset tietojohtajat kokoontuvat Suomessa, TIVIA News 12/2023
https://tivia.fi/uutiset/tivia-news-1/pohjoismaiset-tietojohtajat-kokoontuvat-suomessa-1902

Live-esitykset

Sami Laine, ”Trustworthy AI – what it means and how to do it in practice ”, CDOIQ Europe 2023, Lausanne, Sveitsi, https://cdoiq-europe.org/session-7b-2/

 

Viestintä 2020 2021 2022 2023
Verkkoartikkelit 0 1 2 1
Lehtijulkaisut 2 2 1 3
Live-esitykset 0 2 0 1

 

KOULUTUKSET

DAMA Finlandin yhteisöjäsen Hovi Competence Development Oy  (HCD) järjesti vuonna 2023 CDMP ja muita tiedonhallinnan aihealueen koulutuksia. Koulutuksia markkinoitiin sekä yhdistyksen LinkedIn-sivujen kautta että jäsenkirjeellä.

Koulutukset olivat seuraavat: 

  • DAMA Data Management Fundamentals (CDMP) – sertifiointikoulutus
  • DAMA Data Governance – sertifiointimahdollisuudella
  • Data Strategia koulutus ( Mike Ferguson)

DAMA EMEA-konferenssin yhteydessä järjestetyllä Learning week:llä pystyi suorittamaan Data Management Fundamentals, Data Governance ja Data Quality-kurssit ja sertifiointikokeet.

JÄSENET

Yhdistyksellä oli Tivian rekisterien mukaan vuoden 2023 loppuun mennessä (Henkilöjäseniä oli 95 ja yritysjäseniä 3). 

Yhdistyksen jäsenet-tilasto:

Jäsenlaji 2021 2022 2023
Henkilöjäsen 73 85 95
Yhteisöjäsen 3 3 3


Sosiaalisen median seuraajat-tilasto:

Seuraaja 2021 2022 2023
LinkedIn Organisaatio 159 284 474
LinkedIn Keskusteluryhmä 533 558 620

TALOUS

Yhdistyksen toiminta tuotti 2915,00 euroa tuloja. Tästä syntyi ylijäämää 1819,89 euroa, joten kassavarat kasvoivat 8706,90 euroon. Tilikauden tulos jäi 1260,11 euroa talousarvion tavoitteesta, jossa tavoiteltiin 9976,01  euron kassavaroja.

Talousarvion tavoitteista jäätiin vain hieman koska jäsenmaksuja kertyi budjetoitua enemmän. Kokonaisuudessaan talous oli kuluneena vuonna suvannossa mutta yhdistyksen taloustilanne on tyydyttävä toiminnan kehittämisen ja jatkuvuuden kannalta.